neděle 12. října 2008

Výlet do Utrechtu

Je sobota 10.10. 10:58 a my usedáme do vlaku směr Utrecht. Máme jízdenky do první třídy, takže pro všechny je to velký zážitek. Vystupujeme v Rotterdamu, kde je naše přestupní stanice. Na nástupišti 14b čekáme na příjezd dalšího vlaku. Očekávaný vlak však nedorazil a my se dozvídáme, že se stala nehoda poblíž města Gouda (holandsky "Chauda") a musíme vrátit zpět do Delftu, dále tramvají do Haagu, z Haagu na letište Schiphol v Amsterdamu a z Amsterdamu do Utrechtu, což je místo 50 km, přes 100 km. Ale nám to nevadí, máme přeci jízdenky do první třídy :)

Po třech hodinách konečně vystupujeme na central station v Utrechtu a naše první cesta vede ke stánku s občerstvením ... Po malém obědě se vydáváme do centra Utrechtu. Utrecht je malé město, avšak s o to větší katedrálou, která je vidět ze všech stran. Při procházce městem se dozvídáme, že je zde velmi známé a populární muzeum hudebních nástrojů. Muzeum hudebních nástrojů opravdu stojí za to -- jsou zde k vidění staré hrací hodiny, samohrající piano, kde se mechanicky sami mačkají klávesy i obří varhany, které dokáží zahrát disco music :) Prohlídka je dvojjazyčná, takže to opravdu stojí za to :)

Prohlídka končí kolem páté hodiny večerní a nám nezbývá nic jiného, než se vrátit domů zase přes půlku Holandska :)

Na nádraží se dozvídáme, že následky nehody nejsou stále odklizeny a usedáme opět do vlaku směr Amsterdam - Haag a následně tramvají do Delftu.

Avšak podařený výlet pokračoval i po návratu do Delftu, hned na nádraží jsme se nevyhnuli policejní kontrole, zda máme v pořádku světla u našich kol. Naštěstí jsme všechni světla měli a nikdo nemusel platit pokutu 50 euro :)

Takže i přes všechny nástrahy sobotní den skončil celkem úspěšně ... fotografie je možné vidět v pravé části blogu.

Žádné komentáře: